söndag 15 januari 2012

Recept på Donuts


Recept (ca 30 st):

10 gram jäst
1 msk vatten
75 gram smör
4 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
2 st ägg
12 dl vetemjöl

Vitchoklad glasyr:
100 g vitchoklad

Kola glasyr:
1 dl grädde
1 ½ dl farinsocker

Tillagning:

1. Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader,
och lös upp jästen i vattnet.

2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till
37 grader.

3. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl
av mjölet.

4. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i ca
en timme.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm
tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten
på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.

6. Fritera dem sedan i olja i Donuts makern ca 2 minuter.

7. Glasyr och strössel väljs efter egen smak. Jag valde att smälta vitchoklad och sedan doppa munkarna i det, och att koka upp grädde och farinsocker till en kolasås och doppa munkarna i det. Avslutningsvis strössel på! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar